Bij Cervus Tax ontvangen wij veel vragen over de recente wijzigingen in de pensioenwetgeving. Dit komt onder andere door de nieuwe pensioenwet (Wet toekomst pensioen) die op 1 juli 2023 in werking is getreden, en de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer, evenals andere fiscale pensioenmaatregelen van de afgelopen jaren. Vanaf 2027 worden er opnieuw wijzigingen verwacht, aangezien dan andere wetten van kracht worden. Voor de directeur-grootaandeelhouder (DGA), die voor het grootste deel zelf verantwoordelijk is voor zijn pensioen, is er veel veranderd. Dit geldt in het bijzonder voor de jongere generatie DGA’s, voor wie het bij wet verboden is om pensioen in eigen beheer op te bouwen. Veel DGA’s vragen Cervus Tax om pensioenplannen op te stellen, te controleren en/of te herzien. Hoewel advies op dit gebied altijd maatwerk is, zijn er uiteraard enkele opvallende zaken die we in deze blog willen bespreken.

DGA EN PENSIOEN: EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID

De ondernemer of DGA is grotendeels zelf verantwoordelijk voor het sparen voor zijn pensioen. Pensioen in eigen beheer is niet meer toegestaan, en de fiscus zet diverse maatregelen in om over het vermogen in Box 2 eerder belasting te heffen. In onze praktijk zien we een terugkerend patroon: de laatste jaren is er steeds meer aandacht voor pensioen bij DGA’s. Dit komt deels doordat er sinds 2023 meer fiscale faciliteiten voor DGA’s beschikbaar zijn.

DGA: DE PENSIOENPIJLERS

Wanneer men over pensioen spreekt, verwijst men vaak naar ‘pijlers’ waarop het pensioen wordt opgebouwd. Pijler 1 betreft de AOW, pijler 2 het werkgeverspensioen en pijler 3 het zelf opgebouwde pensioen, bijvoorbeeld via lijfrentes. Dit is de traditionele indeling, die door de praktijk inmiddels achterhaald is. Het is dan ook steeds gebruikelijker om in het spraakgebruik te verwijzen naar pijler 4 of zelfs pijler 5. Pijler 4 betreft het (indirecte) sparen binnen de onderneming, zoals stille reserves, goodwill of bijvoorbeeld eigen bedrijfshuisvesting. Pijler 5 betreft het langer doorwerken, vaak in een minder intensieve rol, bijvoorbeeld als toezichthouder. Daarnaast kunnen er erfenissen in het vooruitzicht zijn. Voor DGA’s is het een uitdaging om een juiste mix te maken tussen deze vijf pijlers.

DGA: BANKEN EN VERZEKERAARS

Banken en verzekeraars spelen een belangrijke rol in pensioenplanning, vooral in de derde en vierde pijler. Via lijfrenteproducten en bankspaarproducten bieden zij belangrijke aanvullingen voor DGA’s. Banken kunnen daarnaast een rol spelen bij het financieren van bijvoorbeeld het bedrijf of vastgoed.

VERMOGENSPLANNING EN FINANCIËLE PLANNING

Gezien de wetswijzigingen en maatschappelijke ontwikkelingen is het niet verrassend dat steeds vaker de vraag wordt gesteld of wij financiële en/of vermogensplanningen voor DGA’s en ondernemers kunnen maken. Deze vraag kunnen wij zeker beantwoorden. Het is hierbij van groot belang om zowel de volledigheid als de fiscale aspecten goed in kaart te brengen. Wat zijn de verwachte gevolgen als men blijft beleggen in Box 3? Hoe gaan we om met overgespaard inkomen in Box 2? Zijn er stille reserves in het bedrijfspand? Gaan we de komende jaren dividend uitkeren, en/of misschien een storting doen in een bankspaarproduct waarvoor aftrek in Box 1 mogelijk is? Al deze zaken moeten meegenomen worden in de planning.

Bij alle financiële planningen die wij bij Cervus Tax maken, houden wij rekening met deze aspecten. In sommige gevallen schakelen we de hulp in van ons administratiekantoor, Ysel BPO Services BV, om deze planningen te realiseren.

PRESENTATIE IN POWERPOINT: DE BASIS VOOR DE OUDE DAG VOOR DGA’S

Om DGA’s meer overzicht te bieden, hebben wij een presentatie opgesteld die in de bijlage is toegevoegd. Dit bevat schematisch een overzicht van hetgeen hierboven is beschreven. Verder wordt erin een aantal belangrijkste aspecten van sparen voor de oude dag en vermogensplanning voor DGA’s besproken.

Zie de bijlage voor de PowerPoint presentatie.

Zwolle/Amsterdam, december 2024

Jan Pieter van Eck
+31 (0)6 4616 2880
jpvaneck@cervustax.nl

Maarten Jan Brouwer
+31 (0)6 1493 2773
mjbrouwer@cervustax.nl

Jan Willem Reilink
+31 (0)6 5351 2060
jwreilink@cervustax.nl

Maria Klaassen
+31 (0)6 2218 7209
mklaassen@cervustax.nl

Delen: